ASOCIATIA EURO CLUB MIORITIC
Sibiu, 550068, str. Strandului nr. 11
(+40) 740.778.599, euroclubmioritic@gmail.com
RAF Judecatoria Sibiu 12/I/A, CIF 43966876
STRATEGIA DE ACTIUNE
PENTRU PROTEJAREA SI DEZVOLTAREA RASEI CIOBANESC ROMANESC MIORITIC
Asociatia Euro Club Mioritic, afiliata la Asociatia Chinologica Romana ca si club national privind rasa Ciobanesc Romanesc Mioritic, a adoptat urmatoarea strategie de actiune pentru protejarea si dezvoltarea septelului rasei din Romania pe termen scurt (1-2 ani), mediu (2-5 ani) si lung (5-10 ani)
PE TERMEN SCURT (1-2 ani)
- Publicarea unei scrisori de intentie catre toti proprietarii de exemplare de rasa pentru informarea cu privire la afilierea asociatiei la A.Ch.R. precum si despre programul de actiune pe care asociatia si-l doreste sa-l indeplineasca.
- Cooptarea de noi membri in club, dintre crescatorii si proprietarii dornici sa sprijine actiunile propuse de A.E.C.M.
- Inventarierea tuturor exemplarelor rasei.
- Identificarea de exemplare noi, fara acte de origine, pentru care se pot obtine certificate de tipicitate.
- Introducerea in circuitul chinologic a acelor exemplare care nu au mai participat la competitii si monte
- Publicarea de informatii cu privire la exemplarele apte de reproductie.
- Organizarea unui seminar privind genetica rasei cu domnul dr. Raul Pop, specialist in genetica canina
- Cooptarea de sponsori pentru desfasurarea activitatilor clubului
- Solicitarea aprobarii de competitii anuale sub egida A.Ch.R.
- Realizarea unei sesiuni de identificare si selectie a exemplarelor apte de reproductie, condusa de domnul vicepresedinte A.Ch.R. si responsabil cu rasele romanesti Petru Muntean.
PE TERMEN MEDIU (2-5 ani)
- Completarea regulamentului de crestere si selectie cu recomandarea efectuarii testelor de displazie la sold si cot precum si a profilelor ADN cu scopul verificarii gradului de inrudire intre exemplare, in paralel cu informatiile cuprinse in pedigree. Scopul fiind acela de a opri consangvinizarile, in special intre cele a caror ascendenta nu este cunoscuta, sau cunoscuta partial. Consideram ca un factor principal in aparitia displaziei de sold este rezultatul consangvinizarilor efectuate de-alungul timpului fara o baza stiintifica. „Curatarea” acestor erori necesita timp si cunoastere sigura a informatiilor ADN. Solicitarea catre |A.Ch.R. de modificare a gradelor de displazie acceptate si anume intre gradul A si gradul D inclusiv. Scopul fiind acela de a cunoaste situatia din punct de vederea a displaziei coxo-femurale si de cot a exemplarelor prezente la selectie. Populațiile mai mici devin consangvinizate mai repede, deci cel mai simplu mod de a reduce rata consangvinizării este de a menține o populație mai mare de animale de reproducție.
- Realizarea studiilor zootehnice ale exemplarelor rasei si ale exemplarelor noi pentru care se pot obtine certificate de tipicitate. Identificarea problemelor tehnice in reproductia si cresterea stiintifica a exemplarelor rasei, pe baza rezultatelor studiilor zootehnice studii zootehnice in reproductia si cresterea stiintifica a exemplarelor de C.R.M. realizate in parteneriat cu specialisti in zootehnie.
- Adoptarea de propuneri de modificare a standardului rasei pe baza rezultatelor studiilor zootehnice (acolo unde este cazul).
- Stabilirea de criterii clare de selectie a exemplarelor apte de reproductie, printr-o anexa la fisa de selectie.
- Adoptarea unui plan national de reproductie in functie de rezultatele testelor, ale selectiilor exemplarelor apte de reproductie, ale recomandarilor specialistilor in genetica canina si ale criteriilor de selectie.
- Cooptarea de noi membri in club, dintre crescatorii si proprietarii interesati cu adevarat de protejarea si dezvoltarea rasei
- Cooptarea de sponsori pentru desfasurarea activitatilor clubului
- Solicitarea aprobarii de competitii anuale sub egida A.Ch.R.
PE TERMEN LUNG (5-10 ani)
- Verificarea modului de implementare a regulamentului de crestere si selectie si, daca este cazul, ajustarea acestuia in functie de rezultate.
- Completarea regulamentului de crestere si selectie cu obligativitatea efectuarii testelor de ADN.
- Verificarea modului de implementare a planului national de reproductie si, daca este cazul, ajustarea acestuia in functie de rezultate.
- Solicitarea aprobarii de competitii anuale sub egida A.Ch.R.
- Cooptarea de sponsori pentru desfasurarea activitatilor clubului
PERMANENT
- Inventarierea cat mai multor exemplare cu sau fara ascendenta cunoscuta, plecand de la informatiile detinute de C.O.R., verificand astfel starea acestora (in viata sau nu), cunoscut fiind faptul ca foarte multi proprietari sau crescatori nu anunta decesul exemplarelor detinute.
- Informarea constanta a membrilor clubului si a tuturor proprietarilor exemplarelor rasei cu privire la rezultatele studiilor zootehnice, a exemplarelor apte de reproductie identificate si ale celorlalte informatii necesare reproductiei si cresterii stiintifice a exemplarelor rasei
- Studii zootehnice in reproductia si cresterea stiintifica a exemplarelor de C.R.M. realizate in parteneriat cu specialisti in zootehnie
- Cooptarea de noi membri in club, dintre crescatorii si proprietarii dornici sa sprijine actiunile propuse de A.E.C.M.